DCSIMG

Decision on former Lloyds site in Goring deferred

Computer-generated plan showing the development looking south east across the site from The Strand

Computer-generated plan showing the development looking south east across the site from The Strand

A DECISION on whether to turn the former Lloyds TSB complex in Goring into flats and a retail store has been deferred until more information is provided by developers.

The site in The Causeway includes the vacant Lloyds Registrars building, which is split into a two-storey building and nine-storey tower block.

The applicant, Cantium Ltd, has applied for planning permission for a mixed-use redevelopment of the building, except the existing decked car park alongside it, which would be retained and refurbished.

The development would be a single building of 15 storeys, with a retail unit across the ground floor and 154 residential flats directly above.

At Worthing council’s planning committee meeting, councillors unanimously voted to defer the decision, asking for more evidence that the retail unit would not impact on other businesses in The Strand and for completion of a Section 106 planning agreement.

James Appleton, executive head of planning, told the committee: “This is a prominent landmark in the town, given its height, and it forms a significant part of the skyline.

“The proposal is for significant regeneration, with the building being replaced by a far more attractive one, both in shape and design, with an elliptical tower giving a much better silhouette than the current tower block.”

Six letters of objection were received. Five were from local residents who felt the retail space would have a detrimental effect on local shops, that

The Causeway is too small to cater for increased activity and that the proposed building would be out of place, blocking out light to surrounding properties.

The sixth letter was from an agent on behalf of the Co-op, which has a food store in The Strand area.

Mr Appleton said: “Members have a decision to make – the site will either stay as it is, the tower is likely to remain unoccupied and vandalised and have a negative impact on the area, or you allow the development to go ahead, but this would mean allowing the extended retail space to make the scheme viable.”

Councillors said they were not happy with the decision being delegated to Mr Appleton, and instead chose to defer the decision so they could see more detailed plans from the developer.

 

Comments

 
 

Back to the top of the page